Karpet bukan sahaja memerangkap habuk, malah ia menjadi habitat kegemaran bakteria yang mengundang masalah kesihatan. Untuk memastikan karpet anda sentiasa bersih, vacuum setiap hari pun tidak dapat membersihkan karpet anda. Jadi, penyelesaian terbaik adalah dengan mencuci. Tapi, nak cuci pun ada masalah. Harganya bukan main mahal. Betul tak? Nak buat sendiri, tak larat lah pula.

Nrhfizah Fdzi dan suami ada cara tersendiri untuk mencuci karpet yang tidak memperuntuk tenaga dan modal yang banyak.

Assalamualikum
Tips , those yang kat rumah pakai karpet. especially rumah tepi jalan, ada kucing, dan sebagainya. Nak rekemen pakai Product ni!
efektif dan tak lencun .

saya and husband beli ni kat DIY bhagian kereta. Harga RM 8.90 something .(lupa dah)

kami try kat karpet rumah. Since masing masing kerja. Walau jarang dok area karpet ni. Tapi sebab rumah depan jalan besar. Tgk kotor nya karpet. blergh. tp lepas sental kali kedua, Alhamdulillah clear.

Anak sy pulak eczema. Kalau muka dy naik eczema. thulah krpet or alas tilam tu kne tukar dh lah. tp mostly alas tilam sy akan tukar 3 hari skli. tp habuk kan jenis halus tk nmpk. so those yg msih tercri cri slh stu bnda ajaib. hehe. Sy cdgkn beli ni. Berbelanja penuh ilmu didada (sedpkan hati). So tkde alasan org tuduh perempuan berbelanja ikut nafsu.

Cara-cara:
1. Goncang tin penyembur betul-betul
2. Semburkan sedikit-sedikit pada permukaan karpet (sebaiknya, cucian dilakukan secara segment untuk memudahkan urusan mencuci dan membersih)
3. Gunakan berus lembut can gosok bahagian berbuih secara perlahan-lahan
4. bersihkan buih yang terdapat pada karpet dengan menggunkan kain bersih
5. basah kan tuala bersih dan lap pada permukaan yang telah disental tadi untuk memastikan ia bersih sepenuhnya
6. Biarkan seketika untuk kering