Untuk membeli sebuah mesin basuh bagi kegunaan dirumah bukanlah satu keputusan yang boleh kita buat dalam keadaan tergesa-gesa dan tanpa kaji selidik. Mana tidaknya, harga mesin basuh bukan lah murah. Ia boleh dianggap sebagai satu pelaburan masa panjang. Kenalpasti dahulu jenis mesin basuh yang sesuai dengan penggunaan anda, dan kualiti yang ditawarkan.

Kali ini melalui perkongsian ilmu dari Bella Bahari, beliau telah bantu senaraikan kelebihan dan kekurangan mesin basuh jenis front loader. Jadi, bagi anda yang sedang berkira-kira nak beli mesin basuh baru, boleh cuba semak checklist ini.

MESIN BASUH FRONT LOADER – Pros & Cons

Saya dulu tinggal di UK hampir 7 tahun, jadi memang biasa sangat guna front loader ni (UK hanya guna front loader untuk jimat space/takde basah2). Now kat Malaysia masih guna front loader sejak 2 tahun lepas sebab kawasan yard sempit.

KELEBIHAN :
1) Jimat ruang, boleh stack dengan dryer. Kalau taknak stack pun, atas machine masih boleh letak barang.
2) Jimat air. Front loader guna kurang separuh daripada air biasa untuk top loader.
3) Boleh adjust temperature. Contoh nak basuh baju cotton, atau yang nak disinfect sampai 60°C, ada yg lebih.
4) Nampak mahal. Kah!

KEKURANGAN : 
1) Average masa basuh baju lagi lama daripada top loader. (Saya rasa biasa je, tapi ni salesperson cakap)
2) Kena guna specific detergent. Kadang depa panggil HE (high efficiency) detergent. Pastikan tulis LOW SUD (buih sikit). Since front loader guna air sikit, buih kena sikit, kalau tak buih melekat dalam machine so machine cepat rosak, atau baju tak bersih sebab tak bilas betul2/tak cukup air bila buih banyak sangat.
3) Capacity selalunya limited. Average front loader 7-9kg. Ada yg sampai 14kg, tapi harga pun mungkin mencanak.
4) Harga average front loader lagi mahal daripada top loader.
5) Jenis detergent limited. So far saya jumpa Top, Persil & Breeze biru sahaja.
6) Harga detergent lagi mahal daripada biasa. Tapiiiii since guna detergent sikit je (1 scoop je, sebab HE detergent cleaning power hebat, and nak elakkan buih banyak), so total usage mungkin lagi jimat.
7) Perasaan saya baju lagi senang kepam, walaupun sidai open air/bawah matahari. Compared to top loader. Taktau la saya je ke, atau humidity Malaysia ni membuatkan basuh baju air sikit jadi senang kepam. Kat UK ok je. (UK negara sejuk & kering, Malaysia kategori panas & lembap). Tapi ni perasaan saya je kot.
8)Front loader takleh masuk baju dah once dah start running, kalau idok air dia melimpah. Top loader dah jalan separuh masa pun boleh tambah baju lagi.

Kesimpulan:
Saya still prefer top loader, sebab rasa lagi bersih/baju lagi fresh/ kapasiti besar boleh basuh duvet. Taaapiiiii faktor space membuatkan saya ambik front loader.

** Nota kaki:

– Nak stack washer/dryer kena guna bracket. Gambar ni tak sama sebab kontraktor tak pandai align. Kami dah alih bagi sama.
– Saya hanya pernah guna brand Electrolux, so tak boleh komen brand lain.
– Isu kepam: Detergent Top kurang sikit tahap kekepaman (?), cuma anak kami kulit sensitif jadi hanya boleh guna Persil. Dan kami tak guna softener langsung sebab again, anak kulit sensitif. Satu lagi, saya sangat sensitif dengan bau2. Suami cakap takde masalah kepam ke apa. Tapi saya memang particular bab2 laundry fresh ni.

Selamat memilih!

KREDIT : BELLA BAHARI