Rumah bujang cantik, memang dah biasa dengar. Macam mana pula dengan rumah si dara? Perlukan belanja yang besar? tak lah, si dara Nur Diyana buktikan walaupun seorang pelajar, kediaman bujang dapat diindahkan dengan bajet hanya RM 216.92 merangkumi bilik, tandas dan dapur.

saya make over sorang je dapur,tandas dan bilik rumah bujang saya ni, barang semua murah-murah sahaja. Maklumlah saya student kan tak mampu nak beli barang mahal, pada saya kemas dan bersih dah cukup.

Jadi #dekorasibajet utk dapur ni total RM 101.92. Harga barang & di mana saya beli ada tulis kat satu gambar tu ?
untuk tandas pulak rm 56.00 sahaja ..

Oh alang2 tu sy masukkan jugak macam mana saya make over bilik kusam saya kepada konsep minimalist & almari lama yang sy balut dgn wallpaper .. Jumlah perbelanjaan utk bilik cuma RM 37(cat 7 liter jenama acristar) dan RM 22(wallpaper)… Total RM 59 ?..

Jumlah keseluruhan :
Dapur + tandas + bilik = RM 216.92

SEBELUM SELEPAS

Table top tu saya balut dengan wallpaper PVC kaison, bukan plain tau, ada corak timbul. Mungkin sebabkan PVC dia nampak kilat lah.

Langsir / tirai tu saya guna 2 keping tmasuk yang bawah sinki, beli kat daiso. Penyangkut bulat tu memang dah ada skali dalam paket tu ye. Rod boleh laras panjang tu pulak saya beli kat super 99 serdang , RM 3.99 setiap satu, saya guna 3 batang . Saya sangkut rod tu guna penyangkut baju kecil tu je, lekatkan dengan hot glue gun bagi kuat

tiles tu sticker beli kat eco shop 1 plastik ada 6 keping baru rm 2.12 , saya beli 3 plastik

Sengaja sy biarkan dinding merah tu kaler asal , nak nampakkan kelainan

Bajet deko dapur yang tak tulis tu, saya dah lama ada barang tu , jadi saya listkan apa yang dibeli sahaja

Kita transform almari ni , nampak mahal kan padahal bajet bawah 30

Dah puas tonyoh tak hilang juga soap scum jadi kita guna wallpaper pvc (kalis air kalis haba) sama macam kat dapur tapi kali ni warna hijau sbb nak sama dengan lantai dan dinding asal. Lumut-lumut tu dah jirus chlorin , sental , tunggu kering dan cat

SEBELUM

Wallpaper satu roll x habis , langsir dari alas meja eco shop yang dilipat dua , sangkut dengan penyangkut baju

Plag dari eco shop rm 2 setiap satu , lampu kaktus dari Kaison rm 9.90 dengan syampoo free bawak balik time tido hotel