Bagi lepasan graduan yang baru bekerja, perkara pertama yang akan difikirkan bila dapat gaji pertama mesti merancang untuk beli kereta. Betul tak? tak salah, tapi harus diingat ada perkara yang lebih penting iaitu rumah. Mesti ramai yang rasa membeli rumah bebannya tinggi dan ada juga generasi muda ni lebih suka hidup menyewa.

Untuk usia muda, beli rumah kecil dulu pun sudah memadai. Lagi pun, usia muda intrest pinjaman rendah dan mudah lulus. Eny abdullah berkongsi macam mana anda boleh beli rumah di usia muda di dalam blognya.

Saya harap artikel ni akan dapat membantu adik-adik yang baru graduate dan baru berkerja untuk dijadikan panduan. Beli rumah diusia muda, memang nampak perit, tapi manisnya dikemudian hari. Biar susah ketika kita muda dan kuat. Nanti bila dah settle down, kita dah punya segalanya untuk diberi kepada orang tersayang. Rumah dah ada, kereta dah ada. habis bayar kereta lama, belilah kereta baru yang mahal sedikit bagi isteri pakai ke hehehe sebab gaji pun dah tinggi.

Tips Beli Rumah Di Usia Muda

1. Kalau baru graduate dan berkerja. Mesti nak beli kereta kan? Belilah kereta yang murah-murah dulu. Jangan gaji baru 2000 dah hentam ambil Honda city atau vios. Ambik dulu perodua atau proton. Buat commitment untuk bayar kereta dalam rm400++ sahaja sebulan. Kena ingat, kereta ialah kemudahan untuk berkerja dan leisure. Dan jangan jadi hamba kepada loan kereta anda yang menghalang anda buat loan lain terutama loan penting seperti loan rumah.

2. Mulai sekarang, selesaikan semua hutang card credit anda. Ikhtiar untuk bayar lebih card credit dan elak pengunaan. Kalau guna banyak mana, banyak tu lah bayar bila dapat gaji. Jangan biar ada balance yang dibawa ke bulan berikutnya.

3. Say no to sewa beli gadget dan barang keperluan rumah seperti handphone, peti ais, mesin basuh dan sebagainya. Kumpul duit sedikit setiap bulan untuk beli cash. Let say nak beli mesin basuh yang harga rm 600, kumpula sebulan rm100 selama 6 bulan. Sementara tu boleh pakai dobi express yang 24 jam tu hehehe..

4. Mula saving untuk duit deposit rumah dan lain lain bayaran untuk rumah. Buat satu akaun bank khas TANPA ATM CARD , untuk tabungan duit nak beli rumah. Kalau bank bagi juga ATM card, sila gunting kad ATM kepada dua hehehe. Bulan-bulan peruntukan sebanyak mana nak masuk dalam tu. Kalau nak biasakan diri bayar rumah, boleh masukkan terus jumlah instalment rumah dalam tu hehehe.. nanti dah beli rumah betul-betul tak lah rasa terbeban sebab dah biasa. Kita juga boleh guna duit simpanan KWSP dari akaun 2 untuk membayar deposit rumah dan kos peguam. Boleh keluarkan maksimum 10% (deposit) dan 10% lagi untuk kos-kos lain. Tapi selalunya kalau 3-4 tahun berkerja pun tak sampai 10% tu. Jadi boleh keluarkan semua sekali amount yang ada. Kalau ada RM3,00, keluarkan je lah Rm,300 tu. Dapat juga tampung mana yang ada kan. KWSP juga ada buat pengeluaran untuk kurangkan ansuran bulanan. Boleh rujuk website KWSP untuk maklumat lanjut.

5. Say no to Personal Loan. Ramai orang suka ambil personal loan. Saya tak pasti guna untuk apa, tapi maybe untuk kahwin kot. Sebenarnya ambik personal loan ni sangat merugikan. Selain interest yang tinggi sekitar 6% ke 7%, kalau duit tu kita simpan dalam akaun, akan susut nilainya juga. Dan kita akan rasa terbeban untuk bayar personal loan tu balik sebab tak nampak duitnya dimana dan kemana. Percayalah, 90 percent peminjam personal loan akan guna duit untuk beli barang shopping dan selebihnya disimpan, bila tak cukup duit, korek balik. Hehehe..