Ramai orang mengelak untuk beli rumah flat paling atas terutamanya aras 4 dan 5. Betul tak? Berbanding dari service apartment, rumah flat yang paling atas mempunyai harga rendah berbanding tingkat bawah.

Antara faktor yang menyebabkan ramai tak suka beli rumah flat tingkat 4 atau 5 adalah di sebabkan tinggi, malas nak naik tangga. Tapi, bagi generasi muda atau anda yang ingin menjadikan ia sebagai aset, ini lah peluang terbaik. Harga rumah flat aras paling atas kadangkala tak mencecah RM 200K pun. Kalau pandai runding, boleh dapat harga bawah RM 150K di tengah-tengah bandar seperti Shah Alam.

Ini cara nak jana pendapatan dari fumah flat tingkat atas:

1. Tengok rumah diwaktu malam. Kalau banyak lampu yang terpangsang, ini bermakna kawasan tersebut mempunyai permintaan yang tingi walaupuna tingkat yang paling atas

2. Kenal pasti target market anda. Kebiasaanya, flat paling atas ni target marketnya adalah orang bujang dan bekerja.

3. Pastikan kondisi rumah dalam keadaan baik terutama untuk jenis sub-sale. Takut kelak nanti anda nak menanggung masalah penyelengaraan lain pula terutamanya kebocoran

4. Sewaan mengikut bilik lebih menguntungkan berbanding sewaan satu rumah. Ia lebih memudahkan anda untuk mendapat penyewa

5. Buat pembahagi ruang untuk tambah satu bilik lagi. Kebiasaanya tempat yang sesuai adalah di ruang tamu. Jadi bila bilik bertambah, anda akan mendapat tambahan penyewa yang secara tidak langsung duit pun bertambah

6. Rumah cantik dan fully furnish lebih senang untuk dapat penyewa. Banyak agen hartanah buat sewaan mengikut bilik atau kepala. RUmah fully furnished ni kalau ikut kepala seorang harganya boleh mencecah RM 250-300.

 

Cuba bayangkan kalau anda ada sebiji rumah flat tingkat 5, buat lagi satu bilik tamabhan menajdikan total bilik 4. Satu bilik 2 orang. 4 bilik dah dapat 8 orang dan setiap sorang harga sewaan RM 250. Total sewaan sebulan yang anda peroleh boleh dapat RM 2K sebulan. Banyak tu.