Fungsi utama kipas siling dirumah adalah untuk menyejukkan udara dalam sesebuah ruang. Tetapi malangnya, kipas juga mempunyai jangka hayatnya. Jika sudah terlalu lama digunakan, prestasi kipas siling akan berkurang dan menjadikan kelajuannya tidak seperti sediakala.

Tetapi sebelum anda pergi ke kedai untuk membelikipas yang baru, apa kata anda cuba dahulu solusi mudah dan jimat ini. Dengan kos sekitar RM5, anda boleh kembalikan kelajuan kipas siling lama dalam masa 20 minit sahaja! Ikuti langkah dan perkongsian dari pemuda ini..

kipas siling slow ? baru pakai 5 tahun, tak kan nak kena tukar kipas baru. Kipas dulu elok je 10 tahun guna takde masalah. Nak tak aku ajar cara repair sendiri ? kos RM5 je, dr beli kipas baru kena RM400.

JENIS KAPASITOR

Kipas ni kalau slow kebiasaanya disebabkan kapasitor. Ni antara kapasitor yg selalu digunakan. Apa beza dua ni ? biasanya kapasitor belah kanan ni untuk kipas yang pakai remote control, yang kiri pulak jenis kipas lama yg suis speed control melekat kat dinding.

IKLAN

kapasitor ni senang je korg nak beli, harga sebijik biasanya tak lebih rm5. kapasitor ni banyak jenis, korg nak senang pi beli kat hardware bagitau je model dan brand kipas. Lagi mudah korg ambk gmbr kipas tu tunjuk ke tokey. Nak cari kat shoppe pon ada, tp kena pandai cari.

Kenapa kena pandai cari ? Capacitor ni banyak jenis, kang salah beli tak jalan pulak kipas tu. Nak beli capacitor ni kena tau dua benda, uF ( micro farad ) dan v ( voltage ). Jadi korg kena tau berapa nilai uF dan v capacitor kipas korang, dan cari value yg sama

Dah beli capacitor, macam mana pula nak tukar?
Kalau kipas aku capacitor dia melekat kat board. So korang kena solder je part mana yg nak tukar.

Macam aku kata awal tadi, kipas jenis lama selalunya pakai capacitor jenis ni. so kalau jenis ni nak mudah korang beli siap connector wire mcm gmbr kanan ni. Potong wire capacitor lama tu dan sambung je guna connector ni.

aku terangkan sikit mcm mana nak buka kipas jenis ni. korang pusing je casing ni arah lawan jam. Nanti dah buka casing tu akan nampak ada 3 skru, dan buka.

Bila dah buka skru tu, baru korg jumpa board. Sebelum korang buka board ni, pastikan cabut dlu wire connector. Lepastu apa lagi, korang boleh tukar capacitor baru macam aku bgtau tadi. Mudah kan ?

Aku buat tadi kejap je, tak sampai 20 minit. Jadi daripada korang beli kipas baru terus, why not cuba tukar capacitor dlu. Harap korang faham la ya

SELAMAT MENCUBA!

SUMBER