Kalau tidur, siapa yang suka tutup pintu rapat? rasanya hampir semua. Sebab lebih privasi. Nak-nak, yang tidur dalam bilik ber air-cond. Bukan sahaja pintu bilik ditutup, tingkap pun mungkin tak pernah dibuka langsung. Tapi menurut Dr. Hafiz Sulaiman bahaya tidur dalam bilik yang tertutup rapat. Ini penjelasannya:

Lama dah saya duk hairan dulu-dulu. Kenapa bila bangun tidur waktu pagi. Sakit kepala. badan lemah, kulit dan tekak jadi kering. Moody dan blurr je.

Ramai orang tutup pintu dan tingkap rapat terutamanya bila tido dalam aircond. Memang syok tido tapi awas kesannya ya

Kondisi ni dikaitkan dengan “Sick Building Syndrome”. Orang kerja pejabat pun boleh dapat masalah sama. Sebenarnya split aircond yang biasa kita guna kat rumah tu memang tak circulate udara masuk keluar dalam bilik tertutup. Air purifier pun cuma bersihkan udara, paras udara masih sama..


Ujikaji oleh syarikat Smart Air Filter ke atas bilik office dijalankan untuk uji paras oksigen dan karbon dioksida. Bilik ditutup rapat diisi padat 7 orang. Keputusannya, oksigen kurang hanya 0.3% saja daripada 21% oksigen di udara. Tapi yang mengejutkan ialah paras karbon dioksida meningkat 0.08% kepada 0.35%. Hampir 3 kali ganda! Perlu kita sedar, karbon dioksida di udara hanya 4% saja. Jadi kesan kepada kesihatan mungkin signifikan.

IKLAN

Karbon dioksida ni boleh rendahkan kognitif dan kesedaran. Tu yang jadi blurr dan moody lama-lama duk berakar dalam office tertutup.

Jadi saya nak share beberapa SOLUSI.

1. Bila tidur dalam bilik aircond, memang tak logik buka tingkap dan pintu luas-luas. Buka aircond untuk sejukkan bilik. Kemudian bila nak tido, buka tingkap dan guna kipas saja. Lepas tengah malam, udara luar biasanya sejukkk.

2.  Jika kena tido dalam aircond juga sampai pagi.. Bukan sikit celahan pintu atau tingkap sudah mencukupi. At least ada lah pengedaran udara.

3. Duk office tertutup dalam sejam sekali pergilah ke tingkap ambik udara. Tarik nafas dalam-dalam, hembus pelan-pelan. Teknik ni mengurangkan stres dan tambahkan oksigen supaya kita jadi segar dan sihat.

Tidur kualiti ni penting. Badan perlu rehat untuk pulih dari stres bekerja seharian. Badan kita juga nak repair mana rosak. Bukak celahan tingkap sikit mungkin cegah daripada penyakit

SHARE supaya family kita AWARE. Penting untuk kualiti tidur anak-anak kita. Insha Allah meningkatkan prestasi kerja kita dan rakan di office kita juga.