Setiap kali berpindah rumah atau melancong, bagai mana cara anda tentukan arah kiblat? Jika dulu, kita akan bertanya orang atau jiran arah kiblat. Tapi, sejauh mana kebenaran arah yang diberikan. Paling tidak mestia ada lari sikit.

Ditambah dengan perkembangan teknologi yang berkonsepkan “segalanya di hujung jari” banyak lah pula aplikasi di dalam telefon pintar yang di khaskan untuk memberi info arah kiblat di sesuatu kawasan. Nampak lebih mudahkan. Tapi pernah tak terfikir, aplikasi yang digunakan tu sahih ke tak?

Seperti yang berlaku pada En. Mohd Firdaus. Selepas 3 tahun mendiami rumah baru, Arah kiblat yang ditentukan melalui aplikasi telefon di dapati salah. Untuk kepastian En. Firdaus mendapatkan khidmat nasihat dari orang yang lebih pakar. Jom kita ikuti kisahnya.

Rumah ini dah lama duduk lebih 4 tahun. Mula-mula pastikan arah kiblat guna apps dari phone. Selepas 3 tahun terdetik nak check kiblat, buka apps arah lain pula. Terkejut. Ambil phone wife check ya sama arah baru. Terkedu sebentar solat salah arah.

Dalam 3 bulan check lagi, arah lain lagi guna apps. Macam mana ni. Apps Muslim Pro.

Call Jakim, Jakim kata tiada pengesahan kiblat untuk rumah persendirian kecuali surau masjid dan office. Tetapi Persatuan Ahli Falaq Negeri Selangor ada servis pengesahan kiblat. Dapat no dari Jakim dan call.

Set appointment Tuan Ridhuan pun datang. Datang bawa alat alat, laser semua. Sahkan kiblat. Harga servis satu sticker RM50. Sticker extra RM10.

Tuan Ridhuan bukan full time. Dia cerita ramai lagi rumah dalam permohonan untuk disahkan. 4,000 rumah semuanya bulan May sahaja. Jika anda berminat untuk menjadi Ahli Falaq sangat dialu alukan.

Banyak rumah salah kiblat cerita beliau, masjid dan surau pun ada yang salah. Ada yang 10 tahun salah kiblat pun ada.

Boleh share untuk manfaat semua. Mungkin apps sudah betul tetapi tak salah untuk double confirmkan.