Antara kejadian yang boleh buat hilang mood adalah apabila sinki atau saluran air di mana-mana bahagian kediaman kita tersumbat. Kucar-kacir dapur dibuatnya dengan pinggan mangkuk yang bertimbun dan air bertakung, memang stress lah!

Tambahan pula ada yang ahli keluarga ramai dan memang memerlukan sinki untuk nak cuci segala macam benda, pastinya perkara ini akan menjadi masalah besar dan perlu diselesaikan dengan secepatnya.

Tapi ibu-ibu boleh tarik nafas lega kerana masalah ini ada penyelesaian mudah tanpa perlu panggil plumber. Hanya dengan tiga bahan yang sudah ada didapur, sinki anda akan kembali berfungsi seperti biasa. Jom ikuti perkongsian Puan Damia Hannah ini.

Salam semua.. ok nak tunjuk resepi masakan baru berasaskn 3 bahan … hehe gurau naaaa….. ni skill kita pompuan2 nak settle kan masalah longkang atau saluran air TSUMBAT tahap makhluk asing mnguasai … senang je. Tengok caption and selamat MENCUBA!!!

SALUR AIR BILIK AIR AKAK TERSUMBAT BARU2 NI.. DAH DEKAT 4 HARI TAU?? then tingat la dulu pernah wat skill ni.. tapi sebelum tu tak confident sebab dulu tak truk cmni. Yang ni blok habis sinki yg alirannya sekali (ikut teori akak jela hehe) . Longkang luar tu pun sumbat. Adeh tak sanggup haku .. Sebelum ni akak dah pernah la tunjuk skill ni tapi takde video… now dapatla buat testimoni lagi sekali ..

JADI OLEH SEBAB TERLALU TERUK AKAK BELI 2 BAKING soda! Hambik… siap la. SO BELI JE KAT SPEEDMART NI…. TAK SAMPAI 10 HINGGIT.

IKLAN

Hehe..saja nak interframe. Pic selepas BERJAYA!! ALHAMDULILLAH… SELAMAT MENCUBA BAGI YG ADA MASALAH NI…. TAK YAH FENING2 PANGGIL PLUMBER K…..

Haaa ni memang nak basuh pinggan tension!

SEBELUM

SELEPAS

Caranya :

1) Tuang baking soda tu.. dengan penuh kasih syg and kesungguhan… sambil berdoa semoga urusan jalan lancar…

2) Then msukkn pulak cuka. Tengok kemeluapannya haha… tunggu jap 5 min.

3) Masa ni sy off on video pegi ambil air panas n curah air panas yg baru pas menggelegak tu…. ! Pastikan panas tahap mggigil nk bawak tau.. akak tak dpt amik pic tengah curah ayaq panaih sebab tgn akak dua je.. tak kan guna kaki lak…sorry.

4) Dan SABAR tunggu .. akak punya proses ambik masa 1/2 jam lbih. (Sempat g solat masa ni) selesai solat dengar2 bunyi gelegak and air down serta merta, TAK SEMPAT AMIK VIDEO..

OK PENTING!! JGN EXPECT KORANG DPT HASIL IMMEDIATELY TAU.. tunggu dalam 1/2 jam.. sat g akan kedengaran seakan bunyi kahak pekat dikeluarkan.

Selamat mencuba!